ΚΥΣΤΕΙΣ ΝΕΦΡΩΝ

ed3.jpg

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου
Επιστημονικά Υπεύθυνος Ιατρός Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΡΟΛΗΨΗ & ΥΓΕΙΑ

Τι είναι οι κύστεις των νεφρών;

Είναι απλές καλοήθεις κύστεις με ομαλά τοιχώματα, οι οποίες ξεχωρίζουν από το νεφρικό παρέγχυμα και περιέχουν διαυγές, συνήθως υποκίτρινο, υγρό. Οι απλές νεφρικές κύστεις δεν επηρεάζουν ποτέ τη νεφρική λειτουργία.

Η συχνότητα εμφάνισης των απλών νεφρικών κύστεων αυξάνεται με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι περίπου το 25% των ατόμων ηλικίας 40-50 έχει κάποια απλή νεφρική κύστη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 50% για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Τι προκαλεί τις απλές κύστεις των νεφρών;

Τα αίτια των απλών κύστεων του νεφρού δεν είναι πλήρως κατανοητά. Πιθανολογείται ότι γίνεται κάποια απόφραξη στα νεφρικά σωληνάρια που συλλέγουν τα ούρα, και έτσι ξεκινά η δημιουργία της κύστης. Ο ρόλος των γενετικών παραγόντων στην ανάπτυξη των απλών κύστεων του νεφρού δεν έχει μελετηθεί.

Ποια είναι  τα συμπτώματα των απλών κύστεων του νεφρού;

Οι απλές νεφρικές κύστεις συνήθως δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και δεν προκαλούν βλάβες στον νεφρό, ώστε να επηρεαστεί η νεφρική λειτουργία. Σπάνια, υπάρχει ο κίνδυνος οι κύστεις να επιμολυνθούν από κάποιο μικρόβιο. Αυτό προκαλεί την εμφάνιση πόνου, πυρετού και καταβολής του ασθενούς.

Πώς γίνεται η διάγνωση των απλών νεφρικών κύστεων;

Συνήθως, η διάγνωση γίνεται τυχαία, κατά τη διάρκεια κάποιου απεικονιστικού ελέγχου που γίνεται για άλλο λόγο. Όταν διαπιστωθεί κάποια κύστη, θα πρέπει να προσδιοριστεί ότι πρόκειται για απλή νεφρική κύστη και όχι για κάτι πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος του νεφρού.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται είναι:

  • Υπερηχογράφημα νεφρών.

Είναι μία απλή, ακίνδυνη και ανώδυνη εξέταση, που χρησιμοποιείται σε ευρεία βάση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μπορεί να προσδιορίσει ότι η βλάβη είναι μία απλή νεφρική κύστη. Αν υπάρχουν ύποπτα σημεία για κάτι πιο σοβαρό, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να υποβληθείτε σε περαιτέρω έλεγχο.

  • Αξονική τομογραφία.

Η εξέταση αυτή μπορεί, με μεγαλύτερη ακρίβεια, να διερευνήσει μία ύποπτη νεφρική κύστη και να αποκλείσει την ύπαρξη κακοήθειας.

  • Μαγνητική τομογραφία.

Έχει τις ίδιες ενδείξεις με την αξονική τομογραφία στη διερεύνηση των νεφρικών κύστεων.

Συντάκτης,

Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου
Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης
Επιστημονικά Υπεύθυνος Ιατρός Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΡΟΛΗΨΗ & ΥΓΕΙΑ

 

 

Designed by Ανάπτυξη Πληροφορικής Copyright © 2018 All rights Reserved.